13 jun.

Communicatie op nummer 1!

 

Wat als communiceren nou niet vanzelfsprekend gaat? Als iets niet gaat zoals het kan gaan, dan bedenken de meeste mensen mogelijkheden om wél te kunnen communiceren. Voor iedereen, mag ik hopen, staat communicatie op nummer 1. Want met communicatie kom je het verst. Op alle vlakken in je leven kom je in aanraking met taal. Of het nou geschreven is, uitgesproken is of als je nou beeld gebruikt. Alle mogelijke soorten communicatie dus.

“Kan jij ons helpen?”

Pasgeleden ben ik benaderd door drie studenten van de opleiding Communicatie aan de HU in Utrecht. Of ik ze wilde helpen met een filmpje voor hun project. Het is niet zomaar een filmpje, maar het ging om iets waar ik ze heel goed bij kon helpen en wat eigenlijk geweldig was dat ze hiervoor mij benaderd hebben. Dit was hun vraag:

“Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een tien-weekse cursus gebarentaal voor basisschool leerlingen. Het doel hierbij is een verhoogde acceptatie van mensen met een auditieve beperking in de samenleving, te beginnen bij basisschool leerlingen. Dit willen wij bereiken door hen kennis te laten maken met gebarentaal. Om de relevantie van het ‘probleem’ kenbaar te maken willen wij in een korte video laten zien waarom het zo belangrijk is dat de jeugd in ieder geval eens kennis maakt met gebarentaal. 

Het is misschien een bijzondere vraag, maar we stellen hem toch; zou jij voor ons in een filmpje van (max. 1 min) willen vertellen waarom jij ook vindt dat kinderen kennis moeten maken met gebarentaal en wat dat voor doven en slechthorende kan betekenen? Wij denken dat als iemand met ervaring hierover verteld het een stuk overtuigender kan zijn dan wanneer wij het zelf doen. Daarnaast zou het mooi zijn als je het natuurlijk ook met gebaren zou willen doen.”

Wat zij misschien een bijzondere vraag vonden, vond ik hem geweldig. Zij vragen aan een doof persoon of diegene wil uitleggen waarom iedereen (kinderen) kennis zou moeten maken met gebarentaal. In plaats van zelf een filmpje te maken, kijken zij verder. Ik heb direct toegezegd graag mee te willen werken. Uiteindelijk is dit mijn filmpje geworden.

Wat vond je van het filmpje? Ik hoop dat ik op een mooie manier heb kunnen overbrengen hoe belangrijk het is om gebarentaal te kunnen spreken. Voor de Dovenwereld, máár ook voor de horende wereld. Laat het me weten, samen komen we immers verder. Liefs.


Reacties

 • Sandra Gosseling

  Wat goed dat ze gebaren taal op de lagere school willen leren!
  Mooi filmpje, je legt goed uit waarom eigenlijk iedereen gebaren taal zou moeten kennen. . Het lijkt zo wel iets heel moeilijks om te leren. Zou het niet beter zijn als jij of iemand anders de zinnen ook hard op zegt? succes ermee!

  • Sofie (Sproetjespost)

   Dankjewel voor je leuke en lieve reactie Sandra. Ik neem inderdaad aan dat ze dan Nederlands met Gebaren beginnen inderdaad. Want de basis van NmG is hetzelfde als de basis van de gesproken taal. Nederlandse Gebarentaal heeft een andere grammaticale volgorde namelijk.

 • Sandra Gosseling

  Ps. Ze gaan toch ook geen gebaren taal leren zoals jij doet, maar ‘Nederlands met gebaren’? Dus duidelijk praten met gebaren erbij?

 • Hey Sofie,
  Je hebt echt talent om mensen enthousiast, geinteresseer en nieuwsgierig te maken.
  Een Super Eerste Vlog.
  Ga er alsjeblieft mee door.

  • Sofie (Sproetjespost)

   Dankjewel Alie, superlief! 😀 Ik heb inmiddels de tweede vlog gemaakt en ik hoop dat deze zondag online kan komen!