Wanneer je ineens weer inspiratie hebt om voor jezelf aan de slag te gaan, kan het handig zijn om een plan te maken. Een plan waarin je de rode draad kunt volgen om een nieuwe ontwikkeling te maken. Toch vind ik het altijd niet niets om een ontwikkelplan te maken. Want dat koppel ik dan toch weer heel snel aan mijn studieperiode en/of iets waar je echt je focus op moet houden. En dat heb ik nu weer niet.

Toch kan een persoonlijke ontwikkelplan ook de juiste handvatten bieden om door te gaan met datgene wat je wenst. Wat je wilt en wat je hoopt. Het hoeft dan niet eenvoudig te zijn, maar het scheelt als je de rode draad weet te vinden. En die rode draad… daar ben ik nu een klein beetje naar op zoek. De conclusie die ik daaraan trek is dat het misschien toch fijn kan zijn om weer eens zo’n plannetje te schrijven. Ook al houd je je er niet aan, ook al wijk je er vanaf. Naar mijn idee heb je een rode draad nodig om al jouw inspiratie om te kunnen zetten in daden. In welke hoedanigheid dan ook.

Stapje voor stapje bedenk je wat je nodig hebt om door te kunnen gaan. Een oorspronkelijk persoonlijke ontwikkelplan bevat in ieder geval de volgende elementen:

  • SWOT-analyse
  • SMART-leerdoel

In mijn geval ga ik gewoon lekker typen tot er wat leuks uitkomt. Wat ik graag wil is namelijk geen harde eis om iets te moeten veranderen. Deze verandering zou ik gewoon leuk, fijn en ontspannend vinden. Ik ga op zoek naar mijn rode draad.

Wat is jouw rode draad in het leven op dit moment?