Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Cursus ‘Emotie-eten de baas’

(Spijswijzer – Emoties onderzoeken in plaats van wegetenTHROWBACK, eerste publicatie: 21-02-2016

Een jaar geleden ben ik begonnen met een cursus. Een cursus Emotie-eten de baas. Vorig jaar had ik veel last van snaaibuien, ook wist ik lang niet altijd waarom ik dat deed. Op advies van de therapeut heb ik me toen aangemeld voor deze cursus. Maar wat is emotie-eten nou eigenlijk? Vandaag leg ik in het kort uit waar ik last van heb als ik aan emotie-eten doe. Verder vertel ik wat over de cursus en kun jij dus meer te weten komen over het emotie-eten.

Omdat dit een throwback-artikel (eerste publicatie: 21-02-2016) is, is de originele tekst een klein beetje aangepast (het deel wat je hierboven hebt gelezen) en ik heb een alinea toegevoegd aan het artikel. Daarom zijn ook de originele reacties bewaard gebleven. Dit betekent uiteraard niet dat je niet meer mag reageren. Sterker nog: reacties zijn hartstikke leuk.

Ups en downs

Februari 2016: Al een tijd lang ken ik ups en downs. De ene keer ben ik ontzettend lekker bezig met allerlei dingen, van school tot sport tot gezelligheid. De andere keer gaat het wat minder lekker, bijvoorbeeld omdat ik stopte met stage of omdat ik even niet lekker kon sporten. Tijdens deze downs-momenten ga ik heel makkelijk ongezond en slecht eten. Dan heb ik het niet altijd over slechte avondmaaltijden, maar ga ik bijvoorbeeld koekjes bakken en alle koekjes binnen een middag opeten. Of ik snoep heel veel van het deeg (want zeg nou zelf, koekjesdeeg blijft lekker).

Wanneer ik zo’n moment heb, ga ik altijd kijken wat ik in de koelkast of in mijn kastjes heb. En waar ik dan zin in heb, maak ik altijd op. Iets met het excuus van ‘ja, de verpakking is al aangebroken, dus dan moet ie toch maar op’. Heel dom natuurlijk en zo ontzettend onhandig. Want tijdens zulke vreetbuien geniet ik meestal wel, maar daarna voel ik me schuldig. En niet zo’n beetje ook. Nee, dan voel ik me heel dom en heel verdrietig. Zo blijft het cirkeltje maar doorgaan.

Cursus Emotie-eten de baas

Februari 2016: Op advies van een therapeut die ik momenteel ook spreek ben ik de cursus emotie-eten gaan doen. Emotie-eten de baas. Tijdens deze cursus leren we van alles: waarom we het doen, wat we beter kunnen doen, welke afleidingen we willen, welke stappen daarvoor nodig zijn en meer. Ik heb inmiddels twee bijeenkomsten gehad en ik ervaar veel steun van andere dames die hier ook veel last van hebben. Zo eet de één bijvoorbeeld geen of zelden fruit en eet de ander alleen volle producten. Iedereen heeft verschillende ervaringen met het emotie-eten, en toch zien we in elke opmerking hetzelfde. Iedereen ervaart anders, maar toch hetzelfde. Ontzettend mooi natuurlijk en ik hoop dat ik aan het einde van deze cursus veel en veel wijzer word. Ik kan het. Emotie-eten de baas, daar ga ik voor!

Januari 2017: Inmiddels heb ik alweer een flink aantal sessies erop zitten. We zijn met z’n allen na de zesde bijeenkomst doorgegaan met een vervolgcursus. Dezelfde cursusleider, dezelfde groepje dames en dezelfde thema’s. Alleen wij waren er toen ervan overtuigd dat we er nog niet klaar voor waren om het alleen te gaan doen. Met nog maar één sessie te gaan, kijk ik nu voor mezelf terug.

Het volgen van deze cursus heeft me veel opgeleverd, met name dat ik veel minder ben gaan (vr)eten wanneer ik in een moeilijke periode zit. Dit betekent overigens niet dat ik direct alle ongezonde dingen aan de kant heb gelaten, sterker nog, die eet ik nog wel gewoon. Alleen gebeurt dit minder vaak. Ik kan mezelf weer wat sneller opbeuren en dat scheelt natuurlijk heel veel.

Sofie

Hoi, ik ben Sofie van Sproetjespost. Ik ben doof en gek op taal. Als taalliefhebber was het oprichten van Sproetjespost een logisch vervolg. Het online plaatsen van artikelen zie ik als een vorm van digitale post, in combinatie met mijn sproetjes kwam ik zo uit op de naam van mijn blog. Op Sproetjespost vind je mijn liefde voor het schrijven terug. De artikelen worden verdeeld onder vier pijlers: Persoonlijk, Lifestyle, Mindfulness en Deafinitely. Veel plezier!

6 thoughts on “Cursus ‘Emotie-eten de baas’

  1. Nou kom maar op met goede tips want het lukt me ook moeilijk me te motiveren af te vallen met als gevolg dat het steeds meer wordt. Ben er de hele dag en soms ook s’nachts mee bezig, pfff

    1. Ik ga binnenkort nog wel wat updates posten! Houd het maar in de gaten. Ik weet inderdaad ook hoe moeilijk het kan zijn en hoe moeilijk je uit dat dalletje kruipt. Maar als ik het kan, kan jij het ook! 🙂 Misschien kun je kijken of er bij jou in de buurt ook zoiets georganiseerd wordt 🙂 Kijk maar eens op http://www.emotie-etendebaas.nl/. Succes Joske!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.