Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Geen fastfashion kleding meer of toch wel?

Een paar weken geleden is op NPO3 een nieuwe serie gestart. Ik moet zeggen dat ik daarvan echt onder indruk ben, want het opende mijn blik. Het is niet zo dat ik tegelijkertijd ook alles uit huis gooi, maar ik kan me wel voorstellen dat ik er voortaan wellicht rekening mee zal houden. Ik heb het over fastfood kleding. Kleding die op een hele goedkope manier geproduceerd worden onder hele slechte omstandigheden. Ik vind kleren kopen ontzettend leuk en shop dan zo nu en dan ook graag. Ik heb alleen echt nevernooitniet nagedacht over de prijzen en de kwaliteit van alle kleding die verkocht worden in duizenden winkels.

Het programma GENAAID opende mijn blik. Net als de deelnemers in de ‘serie’ begon ik na te denken over wat goed is en wat ‘fout’ is. Het is goed om te beseffen dat we de luxe hebben om kleren te kunnen kopen, maar het kan lastig zijn wanneer je daar verder over na gaat denken. Het programma laat ons zien hoe heftig het allemaal kan zijn. Vijf fashionista’s zijn op reis in Myanmar om te zien hoe kleding geproduceerd wordt. De ene keer leren ze katoen plukken en zien ze hoe katoen wordt verwerkt tot lappen stof. De andere keer mogen de fashionista’s met hun voeten in vies water om stof te verven.

Mooi en puur

Ik vind het eigenlijk een heel mooi programma, terwijl het tegelijkertijd ook ontzettend puur is. Ze laten echt alle details zien waardoor je je kunt inleven in de deelnemers die het echt mee maken. Fast fashion kleding is dus iets om over na te denken. Ik zeg niet dat ik nooit meer fast fashion kleding zal gaan kopen, maar ik zal er waarschijnlijk wel wat bewuster mee omgaan. Het mooiste zou toch zijn dat er gekozen wordt voor zo min mogelijk fast fashion kleding, zodat ook de werknemers in Myanmar ‘gerechtigheid’ krijgen op de manier dat daar beter past. In ieder geval beter dan hoe het nu zou zijn.

Ik weet alleen ook dat er heel weinig zal gebeuren wanneer enkele mensen rekening gaan houden met fast fashion kleding. Dan zal er geen verandering komen in hoe het nu allemaal is. Hoe meer mensen er van bewust worden dat wij dit allemaal doen, omdat wij het allemaal zo goedkoop willen, hoe beter dat uiteindelijk zal gaan worden.

Misschien is het een droom en wordt dit wel nooit de werkelijkheid. Maar zeg nou zelf, een beetje vriendelijker omspringen met kleding kan geen kwaad toch?

Sofie

Hoi, ik ben Sofie van Sproetjespost. Ik ben doof en gek op taal. Als taalliefhebber was het oprichten van Sproetjespost een logisch vervolg. Het online plaatsen van artikelen zie ik als een vorm van digitale post, in combinatie met mijn sproetjes kwam ik zo uit op de naam van mijn blog. Op Sproetjespost vind je mijn liefde voor het schrijven terug. De artikelen worden verdeeld onder vier pijlers: Persoonlijk, Lifestyle, Mindfulness en Deafinitely. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.