Soms heb je het idee dat je een heel sterk gevoel hebt. En dat je achter jouw gevoel wilt staan om je te kunnen ontwikkelen. De afgelopen jaren heb ik heel veel mogen dromen over het hebben van een eigen onderneming. Vandaag wil ik daar wat meer over vertellen. Het is eng. Het is moeilijk, maar het kan ook geweldig zijn. Misschien moet ik zeggen; ge-wel-dig. Met nadruk op klemtonen. Toch kan het ondernemen ook pittig zijn. Dat mag, want je leert daardoor ook jezelf steeds beter kennen.

Mezelf tegengekomen

In mijn geval ben ik mezelf flink tegen gekomen. Dat is niet erg. Hoe vaak er wel niet ondernemers zijn gestart met een hele mooie droom, die uiteindelijk niet helemaal haalbaar bleek te zijn. Omdat er veel getrek is, in plaats van dat het soms mag draaien zoals het draait. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar zo wil ik het wel omschrijven. Ook ik leer hiervan. Ook ik ben ondernemer. Misschien kan ik mezelf het beste omschrijven als ondernemer die nog aan het dromen is. Mijn concept is geweldig mooi, maar ik merk dat ik mezelf verlies als het gaat om het hebben van energie. Dat is niet echt de bedoeling. Natuurlijk, elke beginnende ondernemer moet ergens beginnen. Het concept mag dan wel geweldig zijn, maar als je het gevoel nét een beetje mist, kun je beter nog even door blijven dromen.

De laatste weken merk ik dat ik het woord ‘soms’ vaak terug zie in mijn dromen. Soms. Ik weet dat ik op mezelf kan vertrouwen, maar soms… kijk, daar heb je het alweer. Het belangrijkste is natuurlijk dat ik weet dat ik vertrouw op mijn kwaliteiten. Mijn kwaliteiten wil ik dan ook, hoe dan ook, delen. Dat is iets wat ik zeker weet. Toch weet ik ook dat mijn concept nog verbeterd kan worden. Voor nu is dit een toekomstdroom. Uiteindelijk zou ik graag willen ondernemen. Het geeft me de creatieve vrijheid die ik zoek. En tegelijkertijd kan ik mijn concept zodanig uitvoeren, dat ik hoop dat ik uiteindelijk gemist zal worden als ik er niet ben met mijn concept. Dat is wat ik wil. Ja, het kost tijd. Het kost heel veel energie. Maar als je merkt dat jouw idee net wat makkelijker gevonden kan worden, dan is dat het allemaal waard.

Leren van jouw eigen ontwikkeling

Je leert van je fouten. Je leert van je snelle willen. En daardoor blijf je jezelf ontwikkelen. Eigenlijk is het net als leren lezen. In het begin gaat het moeizaam, maar stap voor stap gaat het sneller en sneller. Dat is wat ik met mijn idee, of misschien inmiddels wel ideeën, ook wil. Maar daarvoor moet ik mezelf eerst de tijd gunnen. Ik heb besloten dat ik die tijd mezelf toe mag kennen. Omdat ik weet dat ik er kan zijn, en dat mijn idee er ook mag zijn.

Ik ben benieuwd of er onder mijn lezers ook ondernemers zijn die dit herkennen. Ben jij een ondernemer en herken je dit? Laat het me weten. Want misschien kan ik jouw brainstorm gebruiken! Of ben je nog geen ondernemer, maar wil je ook gaan ondernemen? Herken je jezelf er hier nu ook al in? Laat het me dan ook weten, misschien kunnen we samen gaan nadenken!