Hoi! Leuk dat je een bezoekje brengt aan mijn blog. Ik ben Sofie en in maart 1992 ben ik ter wereld gekomen in Groningen. In 2013 heb ik de opleiding Onderwijsassistent (mbo 4) met succes afgerond. Ik heb toen de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening gedaan. In mijn derde jaar besloot ik te stoppen met deze studie. In 2018 heb ik de opleiding Medewerker Marketing en Communicatie (mbo 4) behaald, tevens volgde ik hier tijdens mijn laatste studiejaar een extra traject: Ondernemersacademie Groningen.

Doof

Ik ben overigens doof geboren, ik ben ook de enige dove in mijn familie. Mijn ouders en mijn zus zijn allemaal horend en de generaties daarvoor ook. Mijn doofheid komt door Syndroom van Leopard. Bij dit syndroom horen zeven verschillende kenmerken, waaronder dus doofheid. Het gen is, volgens het erfelijkheidsonderzoek, hoogstwaarschijnlijk bij mij voor het eerst ontstaan. Ik ben tweetalig opgevoed, wat dus betekent dat ik Nederlandse Gebarentaal én gesproken Nederlands beheers. Voor mij heeft dit prima gewerkt: thuis praat ik altijd met mijn ouders en mijn zus, zij gebruiken wel gebarentaal naar mij toe, dit ter ondersteuning en voor het gemak. Al merk ik wel dat dit minder is dan vroeger.

Dat gebarentaal minder gebruikt worden door mijn ouders (en zus), komt doordat ik in oktober 2010 een Cochleair Implantaat heb gekregen, afgekort noemen we dit een CI. Een CI is een elektronisch implantaat dat geluid omzet in elektrische pulsen die de gehoorzenuwen in het slakkenhuis direct stimuleren. Ik ben ontzettend blij geweest met mijn keus om me te laten opereren, ik kan nu veel meer horen dan voorheen en ik kan zelfs telefoneren met (vooral) mijn ouders. Geweldig toch?! Wel moet ik zeggen dat er veelgemaakte uitspraken zijn die niet helemaal logisch zijn geformuleerd. Voorbeelden zijn onder andere: Je kunt weer horen! Wat een fantastische uitvinding! Een wonder! Maar niemand mag vergeten dat wij, doven en/of slechthorenden, een horende niet kunnen evenaren. Daarbij: als een CI niet gebruikt wordt, omdat deze bijvoorbeeld stuk is of omdat je gaat zwemmen of douchen etc., dan hoor je niks meer en ben je ook gewoon doof en/of slechthorend.

Leesplezier

Ik hoop dat je mijn blog met veel plezier gaat volgen, dat ik je kan inspireren zoals anderen dat ook bij mij doen. Ik hoop dat je gaat genieten van al het moois dat op het jouw pad terecht komt!