Soms is er niets ergers dan last-minute veranderingen. Dat geldt voor mij, maar volgens mij voor iedereen ook wel. Toch kan het soms ook zo lastig zijn, dat je bijvoorbeeld een afspraak moet verplaatsen. Of annuleren. In mijn geval geldt dat vaak wanneer ik op een onverwachts moment een verandering heb, waardoor ik toch nog een tolk nodig heb. Omdat ik bijvoorbeeld diegene helemaal niet ken. Of omdat er daardoor sprake is van een hele nieuwe setting, waardoor het voor mij (helemaal) niet handig uitkomt als ik geen tolk bij me heb.

Ik neem mezelf dan ook voor om te kijken in hoeverre het voor mij nog mogelijk is, of eigenlijk… hoe fijn het nog voor mij is om toch binnen te treden. Door gewoon naar mijn afspraak (wat voor afspraak het ook kan zijn) te gaan. Maar vaak merk ik bij mezelf dat ik zenuwachtig word. Dan merk ik dat ik toch kies voor veilig zijn, door op ‘safe’ te spelen. Last-minute veranderingen kunnen daardoor ook helemaal niet fijn zijn. De ene keer ga ik er wat makkelijker mee om dan de andere keer. Maar vandaag houd ik het op die ‘andere keer’. En dat is naar de anderen toe absoluut geen verwijt, laat ik dat gelijk even duidelijk maken. Het is gewoon iets wat voor mij soms een belangrijke rol kan spelen in het beslissen wat ik doe.

Dit zijn bijvoorbeeld, onder andere, momenten waarop ik besluit dat ik toch mijn afspraak laat annuleren tot zover dat allemaal mogelijk is. Ik kijk wel altijd in hoeverre ik de afspraak kan missen, of dit invloed kan hebben op anderen bijvoorbeeld.

  • Yoga-les die doorgaat, maar mét een vervangende docent die ik helemaal niet ken;
  • Een afspraak die oorspronkelijk 1-op-1 zou zijn, is ineens een teamsessie geworden;
  • Spontane uitjes, terwijl je gerekend had op een kleine ‘veilige’ setting.

Anyway, last-minute veranderingen zijn niet zo aan mij besteed. Mocht het zo zijn, dan kijk ik stap voor stap welke mogelijkheden er nog zijn. Want ook dat is belangrijk, zeker bij afspraken waarvan je weet dat je bijvoorbeeld jouw stem zou kunnen laten horen. Áls er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld de setting aan te kunnen passen, dan kun je daar zeker om vragen vind ik. Als dat er voor kan zorgen dat jij erbij kan zijn, dan is het geen vreemd verzoek. Alleen kost dit natuurlijk wel weer een stukje energie, omdat je toch nog iets moet regelen. Het is maar net waar jij staat en wat jij belangrijk vindt.

Nu ben ik benieuwd, hoe ga jij om met last-minute veranderingen en wat doe je er aan? Let me know, wie weet kan ik jouw tips ook nog eens gebruiken!