Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Mijn smaak versus het leven van een dier

Sinds ik aan yoga doe, merk ik dat ik het heel interessant vind om in de wereld van yoga te duiken. Dat doe ik dan ook geregeld, ik lees diverse artikelen op websites en er is een blad waar je ook van alles leert kennen. Ontzettend leuk, maar soms toch ook wel confronterend. Eén van de dingen dat voor mij een kleine vorm van confrontatie is geweest was voeding. We hebben natuurlijk allemaal eten en drinken nodig om te kunnen leven, met name drinken uiteraard. Tegenwoordig hebben we keus uit zoveel verschillende dingen dat je soms niet meer weet wat je zou willen of wat je zou moeten kiezen. Hetzelfde geldt voor het consumeren van vlees en kip. Wat zou belangrijker zijn? Mijn smaak of het leven van een dier?

Ik ben daar nog niet zo heel lang geleden over gaan nadenken. Het is zelfs een eyeopener voor mij. Hebben we vlees, kip of vis nodig om te kunnen overleven? Nee. Is het lekker? Ja, dat wel. Ik kan er nu zo een paar dingen opnoemen wat ik niet zou willen missen. Een heerlijke kip cordon blue met ham en kaas. Kipreepjes die zo uit de verpakking de slakom in zou kunnen gaan. Een kipburger die ik eet als een hamburger, op een Italiaanse bol. Wat dacht je van tonijn in een pastasalade of een lekkere kibbeling? Allemaal lekker. Oh en niet te vergeten gehakt in lasagne a lá Wietse. Verder eet ik overigens best weinig vlees, maar daar gaat het nu allemaal niet om.

Stap voor stap

Alle verpakkingen waar vlees, kip of vis in zit is misschien een verpakking teveel. Want is het nou echt nodig om die dieren niet zo diervriendelijk te laten leven om vervolgens het dier vroeg te laten slachten? Dat weet ik nou zo even niet. We zouden prima zonder vlees kunnen leven, want als je kijkt naar vroeger, dan hadden ze ook niet altijd vlees en ook zij hebben het overleefd. Natuurlijk heb je tegenwoordig wel veel meer vegetarische mogelijkheden en ik weet ook niet of ik 100% vegetarisch zou kunnen leven met de vervangers die er zijn. Maar wellicht is het goed om eens te kijken of je stap voor stap steeds meer vegetarisch zou kunnen eten. Gewoon omdat dat goed is voor de wereld. Omdat ook dieren hun rechten hebben en er mogen zijn.

Overigens heb ik nog bijzonder beeldmateriaal voor je klaar liggen, het is een filmpje van een half uur waarin de spreker ons meeneemt in zijn verhaal. Hij was een enorme vleeseter, maar is nu veganistisch. Hoe? Beluister hier zijn eyeopener (met ondertiteling, zowel Engels als Nederlands, dat is nog eens handig 😉 ).

Ben jij vegetarisch? Zo ja, wat was jouw eyeopener? Zo nee, zou je dat (ook) willen worden, heb je nu een eyeopener gehad? Ik ben benieuwd naar ervaringen en ideeën.

Sofie

Hoi, ik ben Sofie van Sproetjespost. Ik ben doof en gek op taal. Als taalliefhebber was het oprichten van Sproetjespost een logisch vervolg. Het online plaatsen van artikelen zie ik als een vorm van digitale post, in combinatie met mijn sproetjes kwam ik zo uit op de naam van mijn blog. Op Sproetjespost vind je mijn liefde voor het schrijven terug. De artikelen worden verdeeld onder vier pijlers: Persoonlijk, Lifestyle, Mindfulness en Deafinitely. Veel plezier!

6 thoughts on “Mijn smaak versus het leven van een dier

 1. Ik eet ook minder vlees tegenwoordig en als ik het eet probeer ik biologisch te eten. Dat biologische komt van de tijd dat ik kanker had en daar veel over gelezen heb. Biologisch kies je niet alleen omdat het anders zielig is voor dieren, er zitten ook minder ongezonde toevoegingen in. Mijn tweede eyeopener was jaren later toen ik een foto op een bak gehakt bij de PLUS zag met koeien die precies op onze leuke buurtkoeien lijken, van die bruine dikbillen.
  Moet wel eerlijk zeggen dat ik nog steeds wel ca 4 a 5 dagen vlees eet. Maar ben actief vegetarische alternatieven aan het uitproberen, zodat we het verder kunnen afbouwen. Shoarma eten we tegenwoordig vegetarisch (doen daar zo veel knoflooksaus over dat dat niet zoveel uitmaakt, haha), ze hebben ook een lekkere jalepenoburger. En ben vegetarische rookworsten aan het uitproberen. Die van Unox vond ik niet zo. Verder de tip dat op de wereldgerechten achterop ook staat hoe je het zonder vlees kan maken, die zijn vaak ook erg lekker. In restaurants kies ik ook vaak vegetarisch als dat er lekker uitziet.

  1. Wat goed. Biologisch vlees eten scheelt inderdaad ook al heel erg veel, volgens mij. En oh jeetje, ik kan me echt voorstellen dat zodra je je buurtkoeien op een verpakking terugziet, dat dat toch een eyeopener is geweest. Een goede eyeopener misschien ook wel. Ik vind ook wel dat je gewoon vlees, kip en vis mag blijven eten. Dat is gewoon ook echt heel lekker, maar ik vond het belangrijk om toch ook inderdaad te kijken naar de alternatieven. Ik heb inmiddels een vegetarische Cordon Blue gehad van de Lidl, waar de basis is gemaakt van soja eiwitten. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk geen verandering van smaak opmerk, misschien kwam dat omdat er ook kaas tussen zat, maar ik ben blij verrast! Vanavond mag ik weer van zo’n lekkere Cordon Blue genieten. Alternatieven zoeken vind ik in ieder geval een strak plan. Ik ga binnenkort even naar de Jumbo om te kijken wat daar onder andere allemaal in de schappen ligt 🙂

 2. Minder vlees van een “verse” groene slager is natuurlijk ook een alternatief. Scheelt ook in verpakkingsafval…
  Maar ook Het Groninger Landschap verkoopt bijvoorbeeld eens (of twee?) keer per jaar vleespakketten van hun “eigen” Groninger blaarkoppen met de keuze tussen biologisch en niet-biologisch. Misschien heeft het Friese Landschap iets vergelijkbaars… Die mooie koeien hebben in ieder geval een mooi leven gehad, vaak samen met hun kalfjes.
  En ik ken biologische boeren die elkaars producten verkopen op de boerderijwinkel van pompoen tot biologisch gehakt.

  Maar helemaal vegetarisch kan natuurlijk ook, maar eerlijk vlees is wel lekker!

  1. Eerlijk vlees is inderdaad alweer een stuk beter dan vlees waar koeien geen goed leven hebben gehad bijvoorbeeld. Ga ik ook meenemen in mijn ‘stap voor stap’aanpassingen. Helemaal vegetarisch eten zal best moeilijk worden, maar inmiddels heb ik een mooie tip ontvangen: het merk Vegafit zou ook een lekkere Cordon Blue hebben.

  1. Goed opgemerkt, ik heb sinds mijn nieuwe lay-out niet doorgehad dat woorden waar ik een link aan heb gekoppeld niet veranderd worden in een andere kleur of met een streepje eronder 😉 Dit heb ik inmiddels aangepast. Je vindt het filmpje nu wel terug onder het woord ‘eyeopener’ (de kleur is inmiddels ook aangepast waardoor nu duidelijker is dat er een link onder zit). Bedankt voor je reactie, anders had ik het nooit door gehad, haha. Groetjes, Sofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.