Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
16 okt.

Onwijs leuk: Bullet Journal

Ik vertelde er al eerder een beetje over, maar het is nu volgens mij tijd om daar wat meer over te gaan vertellen voordat ik jullie weer onder ga spammen met datgene wat zo leuk is om te doen: BULLET JOURNAL! Zelf vind ik het echt een heel leuk systeem om ermee te werken. Zoals ik het al zei, bullet journal is dus eigenlijk een systeem waar er mee gewerkt wordt. De foto’s die zo nu en dan tussendoor getoond worden komt uit mijn eigen boekje!

Bullet Journal is bedacht door Ryder Carroll. Hij is een productontwerper die het systeem heeft geïntroduceerd in de praktijk. Eigenlijk kun je het zo simpel of het zo complex maken als je zelf maar wilt. Het idee is vooral dat er voortaan maar één boekje is voor alle dingen die je wilt noteren of bijhouden. Dus een to-do list, een agenda, een dagboek (en wat nog meer ook) in één boekje.

De inhoud van hét boekje

De ‘key’ wordt gebruikt om aan te tonen wat de icoontjes betekenen. Je kunt de basis aanhouden, maar je kunt er ook zelf voor kiezen om de basis icoontjes aan te passen en/of uit te breiden naar eigen behoeften. Eigenlijk zijn er drie belangrijke categorieën: taken, gebeurtenissen en notities. Allen van deze hebben een eigen icon. Het is wel handig als je voor alle categorieën een nieuw icoontje gebruikt zodat hierin geen onduidelijkheden gaan ontstaan. Mijn advies: gebruik je eigen icons, want dan weet je zeker wat wel of niet ‘klopt’. Advies van Ryder is om al deze taken, gebeurtenissen en notities zo kort en krachtig mogelijk te houden. Want dat biedt overzicht en dus duidelijkheid. Je kunt uiteraard wel hier een uitgebreide versie over schrijven op de volgende pagina’s.

Verder kun je jouw bullet journal indelen op verschillende manieren. Dit kan met monthly logs (maandoverzichten), weekly logs (weekoverzichten) en/of daily logs (dagelijkse overzichten). Dit kun je eigenlijk naar jouw eigen smaak inrichten. Niets moet en niets is fout, dat is het leuke! De index wordt overigens gebruikt om op te schrijven wat je in je boekje allemaal opschrijft. Voorbeeld: bladzijde 5 – 35 Oktober. Ook worden er heel vaak trackers gebruikt in zo’n maand, om bijvoorbeeld bij te houden hoe vaak je naar de sportschool bent geweest of hoeveel dagen je meer dan twee liter water/thee hebt gedronken en dergelijke. Sommigen doen er ook leuke dingetjes tussendoor, bijvoorbeeld een leuke tekening.

Ik ben zelf zo nu en dan nog heel erg zoekende, maar ik merk wel dat het systeem erg fijn is. Dat betekent dus dat ik eigenlijk wel zeer zeker van plan ben om dit gewoon voortaan vol te houden. Het leuke aan een BuJo (afkorting van Bullet Journal) is dat je een basic boekje kunt maken, maar je kunt er ook voor kiezen om je BuJo zodanig in te richten dat het een feest wordt om naar te kijken en ermee te werken. Dat laatste is meer mijn ding, omdat ik hiermee tegelijk ook lekker creatief kan zijn.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.