Dit zijn wij!

Sofie. Maart 1992.
Noonan Syndroom (with Multiple Lentigenes).

Nala. Mei 2020.
Assistentiehond (in opleiding via Bultersmekke Assistancedogs).

Wie is Sofie?

Hoi! Mijn naam is Sofie en ik ben doof. Ik heb een Cochleair Implantaat waarmee ik redelijk veel kan horen. Ik ben een Groningse in hart en nieren, maar inmiddels groeit er ook een pompeblêd in mijn hart. In 2018 ben ik namelijk samen gaan wonen met mijn vriend in Leeuwarden, waar we sinds eind 2019 een koophuis hebben.

Naast mijn (eigen)wijsheid en nog vele andere eigenschappen, herken je mij aan de duizenden moedervlekken en sproeten in mijn gezicht en op mijn lichaam. Dit is een uiterlijk kenmerk wat gebonden is aan het Noonan Syndroom wat ik heb. Dit is ook de reden waarom ik doof ben. Er is zoveel om uit te leggen, maar het belangrijkste zijn de volgende punten:

  • Ik ben doof, maar ik noem mezelf ook wel slechthorend. Slechthorend ben ik wanneer ik mijn Cochleair Implantaat op heb.
  • Ik heb duizenden moedervlekken en sproeten. Ik val onder de noemer Noonan Syndroom with Multiple Lentigenes (NSML).
  • Ik heb als baby hartproblemen gehad: cardiomyopathie. Een verdikking van het hartspier wat vanzelf is overgegaan. Hiervoor sta ik nog onder controle.
  • Ik heb te maken met een energieachterstand. Wat voor jullie 100% is op een dag, is voor mij 70-80% op een dag. Keuzes maken blijft belangrijk voor mij.

Wie is Nala?

Woef! Mijn naam is Nala en net als mijn baasje ben ik geboren in Groningen. Ik ben alleen geen Groningse in hart en nieren, omdat ik meteen in Leeuwarden ben gaan wonen. Mijn hart is net een pompeblêd, echt waar! 😉

Ik ben een Japanse Spits. Ik heb hele mooie rechtopstaande oren, waar ik heel veel mee kan horen. Dat is ook heel belangrijk, want als signaalhond moet ik goed kunnen horen. Zoals je net al hebt kunnen lezen, is mijn baasje doof. Maar niet alleen ben ik een signaalhond. Ik help ook met het reduceren van stress, wanneer ze wat onzeker en angstig voelt. Door flink met mij te knuffelen kan ze weer een stap verder komen, omdat ze dan wordt gerustgesteld. Daarin ben ik toch wel een topper hoor, maar ik blijf een hond… 

Als je naar mijn karakter vraagt, dan zal je de volgende eigenschappen horen: eigenwijs, lief, heel slim, nieuwsgierig, alert, gevoelig en speels. Af en toe kan ik nog wel eens heel erg druk zijn, dan ben ik meer bezig met onze katten dan met mijn baasje. Ook ik mag er zijn en dat weet mijn baasje gelukkig ook. Ik mag heel vaak lekker ravotten, lekker rennen door het gras. En op het strand vind ik het al helemaal leuk, dan ren ik achter het wegvliegend schuim aan! WOEF!