Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

VLOG: Hoe ga ik om met mijn doofheid?

Jeeej, het is eindelijk weer eens goed gelukt om op een zondag een vlog te publiceren. Ik vind het nog steeds zo leuk om te doen en stiekem vind ik het ook steeds leuker worden. Dat is natuurlijk wel zo handig als je een vlogger bent ๐Ÿ˜‰ Vandaag staat mijn doofheid weer eens centraal. Ik vertel in de vlog van vandaag hoe ik omga met mijn doofheid.

VLOG: Hoe ga ik om met mijn doofheid?

Wat vond je van mijn vlog? Ik ben heel benieuwd naar je mening. Laat je het even weten?

Sofie

Hoi, ik ben Sofie van Sproetjespost. Ik ben doof en gek op taal. Als taalliefhebber was het oprichten van Sproetjespost een logisch vervolg. Het online plaatsen van artikelen zie ik als een vorm van digitale post, in combinatie met mijn sproetjes kwam ik zo uit op de naam van mijn blog. Op Sproetjespost vind je mijn liefde voor het schrijven terug. De artikelen worden verdeeld onder vier pijlers: Persoonlijk, Lifestyle, Mindfulness en Deafinitely. Veel plezier!

18 thoughts on “VLOG: Hoe ga ik om met mijn doofheid?

 1. Hallo sofie,
  Ik ben pas sinds novemver 2015 doof (plotsfoof) en heb in juli 2016 een CI gekregen, maar waar jij het in je vlog over hebt, is heel erg herkenbaar. Ik merk wel dat ik dat nog steeds heel moeilijk vind. Het maakt mij nog steeds heel verdrietig als ik weer eens op een verjaardag zit en ik kan de gesprekken niet goed volgen. Ik heb nu wel een aangepaste huistelefoon, maar bellen blijft heel lastig, vooral (ook al heb je gezegd dat je heel slechthorend ben) als de persoon aan de andere kant niet zijn best doet om duidelijk te praten. Dus doe ik dat alleen als het echt nier anders kan. Anders bellen andere mensen voor mij. Zonder hulpmiddelen kan ik nog maar voor 20% horen (1 oor) dus ik ben afhankelijk van het hoortoestel en het CI om toch weer normaal mijn prive, werk en sociaal te kunnen doen. Maar soms met een bepaalde opmerking (die ik dan niet goed versta) zitten de tranen heel hoog. Gelukkig kan ik hier wel heel goed met mijn man en kinderen over praten.
  Ik vind het heel leuk om jou vlog te volgen
  Gr. Angelique

  1. Hallo Angelique, nog maar kort geleden dus dat je een CI heb gekregen. En hey, af en toe mag je echt wel verdrietig zijn. Ook omdat je anders bent gewend tijdens het opgroeien. Het is inderdaad belangrijk dat je er goed over kunt praten. Fijn dat mijn vlog je hier ook een beetje bij helpt.

 2. Hoi Sofie, ik ben pas 3 jaar doof maar de situaties die je beschrijft, zijn ook voor mij HEEL herkenbaar. Bellen is heel herkenbaar GRRRRRRR dat deed ik zelf, nu moet dat uit handen geven. Ik maak gebruik van schrhijftolken, ze zijn een zegen. Jouw vlog vind ik leuk, ga er alsjeblieft mee door, wel met ondertitels ….

  1. Hoi Philipp, als je nog maar drie jaar doof bent, kan het soms extra lastig zijn. Al helemaal als je bijvoorbeeld gewend bent zelf te bellen! Ik ben zeker van plan om het vloggen weer op te pakken en dat ga ik eerst met een leuk/grappig filmpje doen ๐Ÿ™‚ Ik blijf ondertitelen en anders vermeld ik het op een andere manier Philipp.

 3. Herkenbaar! Daar heb je gelijk in: ‘kan ik niet en opzij ‘gewoon doen’. Dat heb ik ook meegemaakt. Dit feestfamillie heb ik wel vaak probleem. Maar ook paar jaar geleden begon ik ook een tolk regelen voor de feest of op mijn verjaardag. Het is leuk alles om te volgen! Op mijn werk moet ik ook af en toe een tolk regelen voor een leuke en lol te maken of wat collega’s leren te kennen van mijn begeleiding (Werkpad). Dat heb ik wel gedaan maar ik was snel moe na m’n werk thuis. Veel aandracht denk ik. Maar goed, verder ging het goed. Goed dat je het verhaal te vertellen over doof te zijn. Dankjewel !

  1. Hoi Mariรซt! Je bent zeker niet de enige die dit allemaal meemaakt! Goed dat je ook tolken inzet om fun te hebben, want wij hebben daar natuurlijk ook recht op. Leuk dat je reageert!

 4. Advies jouw. Te veel beter ambulance van begeleiders help een nodig. Ik ben geen meegemaakt. Alles regels voor jou. Als jij wilt nog meer vragen mij. van mijn email. Ok duidelijk

  1. Dankjewel voor je bericht, Cheah. Ik heb zelf een ambulante begeleider, maar dit is voor mezelf niet echt nodig. Omdat mijn school weinig af weet van het doof zijn en de toetsing van bepaalde belangrijke examens, heb ik een ambulante begeleider ingeschakeld. Ik weet zelf gelukkig heel goed wat ik wel of niet nodig heb.

 5. Dank je wel Sofie! ๐ŸŒธ Inderdaad ons motto is: we kunnen WEL!! Opzij dus met “ik kan niet” Gewoon doen! Dat zeg ik heel vaak tegen mezelf, tegen de kinderen hier. BV communicatie in winkel met verkoper. Als het gelukt is… Opluchting en trots! ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ we kijken alweer uit naar je volgende vlog! ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

  1. Zo is dat! En wat goed dat je dat altijd tegen jezelf zegt en tegen de kinderen. Zo leren ze dat ze het inderdaad wel kunnen, ook als het een beetje misgaat. Lief! Dankjewel ๐Ÿ˜€

 6. Zo herkenbaar. In 48 jaar loop ik continue tegen zulke zaken aan. In jonge jaren, laat ik het zo zeggen anders voel ik me oud, waren er weinig mogelijkheden. En kon ik alleen maar afhankelijk zijn van anderen. Deze frustratie zit er bij mij goed in en daar worstel ik nu mee. Deze vlog kan mij daar beetje mee helpen. Dank je wel

  1. <3 Graag gedaan! Het is soms zo herkenbaar en zo frustrerend dat je denkt: UGH, ik wou dat ik horend was, dan had ik al deze struggles niet. Maar gelukkig kan de dovenidentiteit ook erg mooi zijn.

 7. Zeker herkenbaar, punt erbij:
  Je krijgt ook frustratie van als je tolk nodig hebt, en je krijgt t niet en steeds verder zoeken.

  Verder duidelijk verwoord๐Ÿ‘๐Ÿป

  1. Oh ja, hou op! Inderdaad. Het aantal beschikbare tolken in het Noorden wordt inderdaad steeds minder en minder. Dus je moet er soms echt op tijd bij zijn om een tolk te kunnen bemachtigen ๐Ÿ™

 8. Yes! Op dit tempo kan ik het volgen, goed gedaan. En veel herkenbare verhalen over je communicatieproblemen (helaas), maar ook wat je er aan kan doen.

  1. Ik ga proberen het tempo aan te houden in al mijn volgende vlogs, haha. En ja. Het is soms een beetje tรฉ herkenbaar, helaas. Maar hey: we can do it! ๐Ÿ˜€

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.